СВЕТИОТ ПАЈАК

HOLY SPIDER

режија: Али Абаси

улоги: Зар Амир Ебрахими, Меди Бајестани, Араш Аштиани, Нима Акбарпур, Сара Фазилат, Сима Сајед, Алис Рахими, Мохамад Али Назариан

премиера: 23.11.2023
времетраење: 117
земја: Иран
жанр: Крими, драма

Новинарката Рахими оди во иранскиот свет град Машхад за да ја истражи смртта на проститутките зад серискиот убиец кој верува дека неговата мисија е да го исчисти светот од грешниците. Дури и кога се приближува до откривање на неговите злосторства, правдата за Рахими станува сè потешка кога многумина го прифаќаат убиецот како херој. Филмот е заснован на вистинската приказна за „убиецот на пајакот“ Саид Ханаи, кој уби 16 жени меѓу 2000 и 2001 година. Овој возбудлив криминален трилер го обвини општеството каде грубата правда често е факт на животот.


*Не се препорачува за лица под 12 години, потребен е надзор од родител или старател