СИ БЕШЕ ЕДНАШ ВО СРБИЈА

BILO JEDNOM U SRBIJI

режија: Петар Ристовски
улоги: Виктор Савиќ, Немања Оливериќ, Теодора Ристовски, Слобода Миќаловиќ

премиера: 5.5.2022
времетраење: 125′
земја: Србија
жанр: Драма, комедија

Приказна за четири различни судбини за време и по завршувањето на Првата светска војна.
Двете момчиња Цоне и Дине и двете девојки Зорка и Ружица од Лесковац биле разделени по војната. Дине, сојузниците го одвеле во Париз, каде што тој научил сѐ за убавиот живот и светлата на метрополата. А Цоне по ранувањето и амнезијата се наоѓа во Манчестер, тогашната индустриска престолнина,
каде што научил дека само преку тешка работа и црниот чад од фабриката може да се стигне до успех. Опиени од победата во војната и бескрајно просветлени од „духот на слободата и напредокот“, кои ги почувствуваа во ‘големиот свет’,
двете момчиња се враќаат во својот роден Лесковац: Дине во своето мало, а сега непостоечко кино, а Цоне кај својата свршеничка Зорка. Цоне ќе се обиде да ја врати својата стара љубов, а Дине да пронајде нова.


*Не се препорачува за лица под 12 години, потребен е надзор од родител или старател