ШАРЛАТАН

CHARLATAN

режија: Agnieszka Holland
улоги: Ivan Trojan, Josef Trojan, Juraj Loj, Jaroslava Pokorná

премиера: 17.6.2021
времетраење: 118′
земја: Чешка, Ирска, Словачка, Полска
жанр: Драма, историски

Приказна за Јан Миколашек, познат и успешен чешки исцелител, кој дијагностицирал и лекувал луѓе користејќи ја својата интуиција и поврзаноста со растенијата. Неговите лекови и рецепти, иако претежно растителни, вклучуваат промени во начинот на живот и исхраната. Лекувал не само сиромашни луѓе од селата, туку и многу познати луѓе, вклучувајќи го и чехословачкиот претседател Антонин Запотоцки. Дијагностичките методи и озлогласеното лекување на Миколашек го привлекуваат вниманието на комунистичкиот режим на Чехословачка. На крајот тој е уапсен откако во телата на двајца мажи што ги лекувал е пронајден стрихнин.


*Се препорачува надзор од родител или старател