ПРИМО ДА КРУЗ

PRIMO DA CRUZ

режија: Алексис Зеленски

премиера: 14.09.2023
времетраење: 89′
земја: Португалија
жанр: Креативен документарен филм

Примо да Круз штотуку излегува од затвор откако поминал 10 години зад решетки заради трговија со дрога, организиран криминал и вооружен грабеж. Тој го познава само светот на затворот и криминалот. Сепак, му се нуди втора шанса. Светот на современата уметност му ги отвора вратите. Низ патувањето на овој уникатен уметник, филмот го разоткрива бразилско општество кое е структурално расистичко и гангренозно од страна на сеприсутноста на Евангелистичката црква.


*Не се препорачува за лица под 16 години, потребен е надзор од родител или старател