МИНАМАТА

MINAMATA

режија: Andrew Levitas
улоги: Johnny Depp, Hiroyuki Sanada, Tadanobu Asano

премиера: 2.9.2021
времетраење: 115′
земја: В.Британија, САД, ОАЕ, Јапонија
жанр: Драма

Неколку дена по успехот за време на Втората светска војна, прославениот воен фотограф Јужин Смит ќе се осами и ќе се отуѓи од сите луѓе. И покрај убедливиот предлог, сепак тој ќе го одбие повикот на уредникот на списанието „Лајф“ за да отпатува во Јапонија и да го истражи труењето на жителите на едно рибарско место познато како Минамата. Сепак, кога неговата преведувачка со жестина и страст ќе го повика да го стори тоа, Јужин ќе ја прифати можноста да ги открие разорните последици на корпоративните политики, како и соучесништвото на полицијата и власта.


*Не се препорачува за лица под 16 години, потребен е надзор од родител или старател