ЈАНЅА – ПРЕМИЕРА

FOREBODING

режија: Никола Т. Калајџиски

премиера: 19.04.2023
времетраење: 101′
земја: Македонија
жанр: Документарен, историски

„Јанѕа“ е долгометражен документарен филм за животот и делотo на академик, поет, писател и еден од кодификаторите на современиот македонски литературен јазик Блаже Конески. Филмот е направен според мотиви од Дневник по многу години на Конески.