ЗАЈДИСОНЦЕ

SUNSET

режија: László Nemes
улоги: Evelin Dobos, Susanne Wuest, Juli Jakab, Björn Freiberg

премиера: 8.5.2019
времетраење: 142′
земја: Унгарија, Франција
жанр: Драма

Годината е 1913. Младата Ирис Леитер се враќа во Будимпешта, главниот град на Австро-Унгарската монархија, кој ги живее последните денови од мирот. Нејзината желба е да работи во прославената продавница за шешири, која некогаш одамна ја основале нејзините покојни родители. Новиот сопственик, угледниот бизнисмен Оскар Брил, се обидува да се ослободи од неа по секоја цена. Улиците, на наизглед веселиот град, стануваат опасни по Ирис, особено ноќта кога непознат човек ќе ја пресретне и распрашува за нејзиниот брат.