КУЌАТА ШТО ЈА ИЗГРАДИ ЏЕК

THE HOUSE THAT JACK BUILT

режија: Lars von Trier
улоги: Matt Dillon, Uma Thurman, Bruno Ganz, Siobhan Fallon Hogan

премиера: 21.2.2019
времетраење: 155′
земја: Данска, Франција, Германија, Шведска
жанр: Криминалистички, драма, хорор

САД во 1970-тите. Го следиме високо интелигентниот Џек во временски период од 12 години и ги запознаваме убиствата што го дефинираат развојот на Џек како сериски убиец. Приказната ја доживуваме од гледна точка на Џек, додека тој ни го пренесува секое убиство како уметничко дело само по себе. Како што се ближи неизбежната полициска интервенција, тој зема сѐ поголеми ризици во неговиот обид да го создаде врвното уметничко дело. По пат ги доживуваме описите на Џек за неговата лична состојба, проблемите и мислите преку постојаните разговори со непознатиот Верџ – гротескна мешавина од надмудрување и речиси детско самосожалување и психопатски објаснувања. „Куќата што ја изгради Џек“ е мрачна и зла приказна, која сепак е пренесена преку една филозофска и повремено хумористична приказна.