КЛЕТНИЦИ

LES MISÉRABLES

режија: Ladj Yi
улоги: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly, Almamy Kanoute, Steve Tientcheu

премиера: 10.10.2020
времетраење: 104′
земја: Франција
жанр: Криминалистички, драма, трилер

Стефан од неодамна е дел од единицата за борба против криминалот во Монфермеј, во периферијата на Париз, Франција, каде што Виктор Иго го сместил дејството на неговиот прочуен роман „Клетници“. Заедно со неговите колеги Крис и Гвада, обајцата искусни членови на тимот, брзо открива дека меѓу локалните банди владее голема тензија. Кога тројката ќе се најде во незавидна ситуација за време на едно апсење, дрон ја снима случката, заканувајќи се да ја изнесе на виделина реалноста на секојдневието.
Инспириран од париските протести во 2005 година и истоимениот краток филм на Лаџ Ли, „Клетници“ претставува провокативно проникнување во тензиите меѓу жителите на соседството и полицијата.


*Не се препорачува за деца под 12 години, потребен е надзор од родител или старател