КАДЕ СИ, ЖОАО ЖИЛБЕРТО?

WHERE ARE YOU, JOÃO GILBERTO?

режија: Georges Gachot

премиера: 13.2.2020
времетраење: 107′
земја: Швајцарија, Франција, Германија
жанр: Документарен

Филмот ги следи стапките на германскиот писател Марк Фишер, кој опсесивно трага по легендарниот основач на жанрот боса нова, бразилскиот музичар Жоао Жилберто, кој со децении не бил виден во јавност. Фишер своето патешествие го опишал во книгата „Хобалала“, но извршил самоубиство една недела пред да излезе во печат. Преземајќи ја мисијата на Марк Фишер, следејќи ги неговите чекори еден по еден, благодарение на трагите што ни ги има оставено, го следиме Жоао Жилберто за да ги сфатиме историјата, душата и суштината на боса новата. Но кој може да знае дали ќе го запознаеме или не?

 

 

 

 

*Не се препорачува за деца под 12 години, потребен е надзор од родител или старател