ХУРКУШ

HÜRKUS

режија: Kudret Sabanci
улоги: Hilmi Cem Intepe, Gizem Karaca, Miray Daner, Bora Akkas

премиера: 25.4.2019
времетраење: 113′
земја: Турција
жанр: Биографски, историски, воен

Во филмот е прикажен животот на првиот турски пилот, кој вршел должност во Првата светска војна и во Битката за независност на Турција, Веџихи Хуркуш. Хуркуш, кој уште на 16 години следејќи ја љубовта за летање ги направил првите чекори на оваа животна приказна, го посветил својот живот на производство на авиони и обучување на нови пилоти.

*НЕДЕЛА НА ТУРСКИ ФИЛМОВИ*