ТИШИНА

SILENCE

режија: Martin Scorsese
улоги: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano

премиера: 9.3.2017
времетраење: 161′
земја: САД, Тајван, Мексико
жанр: Драма, историски

Новиот филм на генијалниот Мартин Скорсезе нѐ носи во 17 век, каде што еден језуитски свештеник дознава дека неговиот ментор се откажал од верата додека бил на мисија во Јапонија. Загрижен, тој патува до островската земја заедно со уште еден свештеник за да дознаат што се случило, па дознаваат дека христијанското население систематски се истребува. Гледајќи ја суровата реалност на тортура и мачење врз христијаните во Јапонија, неговата верба се разнишува до темел.