ШТЕФАН ЦВАЈГ: ЗБОГУМ ЕВРОПА

STEFAN ZWEIG: FAREWELL TO EUROPE

режија: Maria Schrader
улоги: Josef Hader, Barbara Sukowa, Aenne Schwarz, Matthias Brandt, Charly Hübner

премиера: 10.8.2017
времетраење: 106′
земја: Австрија, Германија, Франција
жанр: Драма

Филмот ги следи годините на егзил во животот на Штефан Цвајг, еден од најќитаните писатели на германски јазик во своето време – меѓу Буенос Аирес, Њујорк и Бразил. Како еврејски интелектуалец, Цвајг се обидува да заземе одговарачки став кон случувањата во нацистичка Германија, воедно и барајќи нов дом во светот. Овој емотивно моќен филм истражува што значи да се биде бегале и поставува тешко прашање: дали да се каже на глас сопствениот став или да се молчи во тешки времиња.