ПОЗДРАВ ОД ФУКУШИМА

Grüße aus Fukushima

режија: Doris Dörrie
улоги: Rosalie Thomass, Kaori Momoi, Nami Kamata

премиера: 13.4.2017
времетраење: 108′
земја: Германија
жанр: Драма

Во бегството од своите неостварени животни соништа, младата Германка Мари патува во Јапонија. Таму се приклучува на организацијата Clowнs4Help, каде што во катастрофалното погодено подрачје на  Фукушима сака да донесе малку радост во кое сеуште живеат претежно стари луѓе затоа што не сакале или не можеле да се иселат.

Меѓутоа Мари наскоро мора себеси да си признае дека за овој вид на работа не е ни малку способна. Непосредно пред тоа, во намеа повторно да побегне, ја запознава своеглавата Сатоми, последната гејша на Фукушима, на која и дошла идеја да се врати во опустошената куќа во забренатата зона.
Мари и помага на Сатоми во работата околу расчистувањето. При тоа младата и стара жена, кои не можат да бидат различни, полека се зближуваат и двете се судираат со духовите од минатото.