ОБЕДИНЕТИ ДРЖАВИ НА ЉУБОВТА

UNITED STATES OF LOVE

режија: Tomasz Wasilewski
улоги: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz

премиера: 2.2.2017
времетраење: 104′
земја: Полска
жанр: Драма

Полска, 1990. Ветрови на промена дуваат и во Полска. Прва еуфорична година на слобода, но и неизвесна иднина. Четири, наизглед, среќни жени на различна возраст, одлучуваат дека е време да го променат својот живот, се борат за својата среќа и ги исполнуваат своите желби. Агата е млада мајка, заробена во несреќен брак, која бара засолниште во друга, невозможна врска. Рената, која е постара, е наставничка, фасцинирата од својата соседка Марзена, поранешна локална мисица, чиј сопруг работи во Германија. Марзенината сестра е љубовница на таткото на еден од нејзините ученици.