ДУХ ВО ШКОЛКА

GHOST IN THE SHELL

режија: Rupert Sanders
улоги: Scarlett Johansson, Michael Pitt, Juliette Binoche, Michael Wincott

премиера: 30.3.2017
времетраење: 110′
земја: САД
жанр: Акција, драма, научна фантастика

Дејството е сместено во 2029 година кога многу луѓе стануваат киборзи, заменувајќи ги некои од деловите на своите тела со вградени импланти. Но, мозокот не може да се замени и тој го претставува „духот“, т.е. човечкиот идентитет, кој се наоѓа во оклопот на механичкото тело. Филмот го следи Мајорот (Скарлет Јохансон), која ја води елитната единица под име Сектор 9, задолжена за најопасните криминалци. Нивна задача е да ги запрат, па ќе морa да се соочат со непријателот, чија единствена цел е да го уништи напредокот на технологијата на Хенк Роботикс.