ДАНКЕРК

DUNKIRK

dunkirk_poster

режија: Christopher Nolan
улоги: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance

премиера: 20.7.2017
времетраење: 107′
земја: САД, Холандија, Франција, Германија
жанр: Акција, драма, историски

Филмот доследно ги прикажува настаните за време на неверојатната битка кај Данкерк, како и евакуацијата на сојузничките војници од Белгија, Британија и Франција, кои беа отсечени и опколени од германската војска во Франција од 27 мај до 4 јуни 1940. Со евакуацијата тогаш се спасени над 300 000 војници.