ДАЛИДА

DALIDA

режија: Lisa Azuelos
улоги: Sveva Alviti, Riccardo Scamarcio, Jean-Paul Rouve, Patrick Timsit, Vincent Perez

премиера: 28.9.2017
времетраење: 124′
земја: Франција, Италија
жанр: Биографски

Филмот е базиран врз животната приказна на популарната музичка икона, Далида, која во текот на 50-те, за да во текот на кариерата долга 3 децении продала повеќе од 130 милиони плочи низ светот. Од нејзиното раѓање во Каиро, 1933 до првиот настап во париската Олимпија 1965, од бракот со Л. Морис, преку диско ноќите, до спритуалните патувања во Индија, Далида е интимен портрет на една комплексна и харизматична жена, која била пред своето време.