ЦРНИОТ ПАНТЕР

BLACK PANTHER

black panter_poster

режија: Ryan Coogler
улоги: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira

премиера: 15.2.2018
времетраење: 134′
земја: САД
жанр: Акција, авантура, научна фантастика

Марвеловиот филм Црниот пантер го следи Т’Чала, кој по смртта на својот татко, кралот Ваканда се враќа во затворената, технички напредна африканска држава за да седне на престолот и да стане новиот крал. Но, тогаш повторно се јавува стариот непријател, а кралскиот карактер на Т’Чала и Црниот пантер е ставен на искушение кога ќе се вовлечат  во страшен судир поради кој е загрозен опстанокот на Ваканда и целиот свет. Соочен со предавство и опасност, младиот крал мора да ги собере своите сојузници и да ја ослободи моќта на Црниот пантер за да ги порази своите непријатели и да овозможи сигурност на својот народ и нивниот начин на живот.