АСАСИНС КРИД

ASSASSIN’S CREED

режија: Justin Kurzel
улоги: Marion Cotillard, Michael Fassbender, Essie Davis, Jeremy Irons

премиера: 29.12.2016
времетраење: 109′
земја: В. Британија, Франција, Хонг Конг, САД
жанр: Акција, авантура, фантастика

Асасинс крид е една од најуспешните акциони игри на денешницата, а ова е првиот филм снимен по неа.
Калум Линч (го игра Мајкл Фасбендер), открива дека е потомок на тајното друштво „Асасини“ благодарејќи на револуционерната технологија, која ги отклучува неговите генетски сеќавања. Со нејзина помош тој ги преживува авантурите на својот предок Агилар во Шпанија, во 15 век. Откако ќе се здобие со неверојатно знаење и моќ, Линч се враќа во денешно време за да им се противстави на опасните и моќни витези темплари.