150 МИЛИГРАМИ

150 MILLIGRAMS

режија: Emmanuelle Bercot
улоги: Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel, Isabelle de Hertogh

премиера: 3.8.2017
времетраење: 128′
земја: Франција
жанр: Биографија, драма

Ирина Франкон, докторка од Бретон, открива сомнителна врска помеѓу сомнителни смртни случаи и општоприфатеното медицинско лечење, за чии нуспојави верува дека предизвикале смрт на неколку стотици луѓе. За да ја открие вистината решава да се спротистави на една француска здравствена и фармацевтска куќа и да го разоткрие медиумскиот скандал што се создал околу популаризацијата на лекот.
Приказната за Ирина Франкон, која открила што стои зад лекот „Медијатор“, е приказна за Ерин Брокович во француски стил.